وکیل مهریه ایلام

وکیل مهریه ایلام
5/5 - (1 امتیاز)
وکیل مهریه ایلام: مهریه مالی است که به موجب ماده 1082 قانون مدنی بعد از جاری شدن خطبه عقد به زن تعلق می گیرد و زوج متعهد می شود که آن را به زوجه پرداخت نماید. زوجه می تواند هر زمان که تمایل داشته باشد مهر خود را از همسرش طلب کند و در صورتی که مرد از پرداخت آن امتناع ورزد این امکان برای زوجه وجود دارد که از طریق مراجعه به مرجع قضایی برای مطالبه مهر خود اقدام نماید. با توجه به اینکه طلب مهریه معمولا در زمان طلاق و جدایی میان زوجین از سوی زن دادخواست می شود

شماره وکیل مهریه در ایلام

وکیل مهریه به وکیل پایه یک دادگستری گفته می‌شود که نسبت به تمامی امور مربوط به دعاوی خانواده اعم از مهریه تخصص و تبحر ویژه‌ای دارد. در واقع وکیل مهریه نسبت به قوانین مدنی مربوط به مهریه اطلاعات جامع و کاملی دارد و حوزه فعالیت خود را در بخش مهریه قرار داده است.

بهترین وکیل مهریه در ایلام چه کسی است؟ وکیل مهریه وکیلی است که آگاهی و آشنایی کاملی با قوانین مربوط به مهریه داشته و به موکل خود کمک می کند تا با کمترین هزینه و در سریع ترین زمان ممکن به حقوق خود دست پیدا کند. بهترین وکیل مهریه در ایلام به تمامی امور مربوط به دعاوی مهریه تخصص و تبحر بالایی داشته و با تسلطی که بر قوانین مدنی در این حوزه دارد مناسب ترین راهکار را به موکل خود پیشنهاد می دهد.

پایه یک ایلام جعفرجعفرزاده 547x365 - وکیل مهریه ایلام

در واقع از آن جایی که وکیل مهریه بیشترین دانش و وقت خود را صرف مباحث مربوط به دعاوی خانواده به‌ویژه بحث مهریه قرار داده است و نسبت به این موضوع تسلط کامل دارد پس قطعاً بهترین گزینه برای اشخاصی است که می‌خواهند در کمترین زمان و با حداقل هزینه مهر خود را دریافت نمایند.

پیشنهاد ما نیز به شما این است که با پرداخت هزینه‌ای کم به وکیل مهریه با تکیه بر دانش و تجربه او با خیال آسوده کلیه کارهای مربوط به دریافت مهریه خود را به وکیل مهریه بسپارید تا به حق مسلم خود برسید.

 وکیل مهریه در ایلام

اشخاص می‌توانند در رابطه با مشکلات پیش آمده ناشی از دعاوی خانواده و حقوقی مانند دعاوی مربوط مهریه با وکیل مهریه در ایلام متخصص در امور حقوقی و خانواده  که به کلیه قوانین مربوط به این حوزه اشراف و آگاهی دارد مشاوره داشته باشند و در صورت نیاز با انعقاد قرارداد وکالت از وکیل مهریه در این حوزه یاری بطلبند چرا که انتخاب وکیل پایه یک دادگستری درست و مجرب در این زمینه می‌تواند بهترین تصمیم برای رسیدن به حقوق فردی شخص باشد.

در این راستا توصیه ما به شما این است که ضمن انجام مشاوره با بهترین وکیل مهریه در صورتی که خواهان انجام شکایت و دریافت حق قانونی خود بودید رسیدگی به پرونده خود را به وکیل بسپارید.

چرا که اغلب افراد حتی با وجود داشتن اطلاعات نسبی برای شکایت، به علت نداشتن آگاهی مناسب در خصوص روند پرونده و نداشتن توانایی کافی برای دفاع از خود رای دلخواه را نمی‌گیرند و متحمل هزینه‌های بسیار برای خود می‌شوند.

تماس با وکیل مهریه 09185104800

ویژگی های وکیل متخصص مهریه

قوانین مصوب در کشورمان به دلیل پیچیدگی و وجود رویه قضایی متعدد و احکام خاص ممکن است برای وصول آن با مشکلاتی مواجه شوید از این رو:

  • وکیل مهریه باسابقه، آشنا بر قوانین حقوقی ایران است و به دلیل ورود به پرونده‌های بسیار در خصوص دریافت مهر و توقیف اموال و مصادیق آن باتجربه فراوان است.
  • وکیل مهریه ایلام باید علاوه بر آشنایی با قوانین مصرح در قانون، تسلط کافی بر متن قانون و تفسیر آن در نزد قاضی داشته باشد.
  • از دیگر ویژگی‌های بهترین وکیل مهریه را بیان و گویش قوی او است که در این مورد می‌توان گفت یک وکیل خوب با بیان شیوا و صریح خود در پیشبرد پرونده به سمت صدور حکمی به سود و به نفع موکل خود بسیار تأثیرگذار خواهد بود چرا که وکیل مهریه می‌تواند با ارائه ادله ی محکم و دفاع درست و مستند به قانون بر ذهنیت قاضی به نفع موکل خود تأثیر مثبت بگذارد.

مهریه چیست؟

در تعریف آن این‌گونه باید بیان داشت که مهر مطابق  ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مالی است که زن به‌محض آن که عقد نکاح صورت گرفت، مالک آن می‌گردد که به آن مهریه گفته می‌شود و زن می‌تواند هر نوع تصرفی در آن به نفع خود نماید.

تبصره این ماده بیان می‌دارد که اگر مهر وجه رایج کشور باشد متناسب با تغییرات شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد نکاح  که توسط بانک مرکزی تعیین می‌شود مورد ارزیابی واقع می‌گردد و بعد از تعیین میزان مهریه، مقدار مبلغ تعیین شده به زوجه پرداخت خواهد شد مگر آن که به شکل دیگری بین طرفین توافق شده باشد.

از آن جایی که زن مالک مهر است هر زمان که بخواهد آن را دریافت نماید باید مراحلی را مطابق قانون طی نماید که انجام این مراحل نیز توسط وکیل مهریه صورت خواهد گرفت و زوجه می‌تواند کلیه کارهای مربوط به گرفتن مهر را به وکیل مهریه بسپارد که در پایین به آن اشاره خواهیم کرد:

روش های مطالبه و گرفتن مهریه

دریافت مهریه از طریق اجرای ثبت

  • در ابتدا زوجه اگر بخواهد خود برای گرفتن مهر اقدام نماید باید به دفترخانه ای که در آن جا عقد نکاح صورت‌گرفته مراجعه نماید و درخواست صدور اجرائیه مهریه را بدهد و بعد از آن که صدور اجرائیه صورت گرفت، این موضوع به زوج ابلاغ می‌گردد تا او مهلتی برای پرداخت حق تعیین شده داشته باشد.

 

  • بعد از اتمام مهلت برای پرداخت مهر از جانب زوج این بار نوبت به زوجه می‌رسد که به اداره اسناد رسمی مراجعه کرده و اموال مرد را برای توقیف معرفی نماید و اگر در خصوص اموال مرد اطلاعاتی در دست زن نباشد درخواست استعلام و اداره اسناد رسمی از طریق بانک، دفاتر اسناد و … اموال مرد را شناسایی و آن‌ها را توقیف می‌کند.
  • زن نیز می‌تواند در صورت وجود شرایطی درخواست ممنوع‌الخروجی مرد را تا زمان پرداخت مهر نماید.

دریافت مهریه از طریق دادگاه

  • زن باید توسط یک وکیل مهریه دادخواستی مبنی بر مطالبه مهریه در سامانه ثنا ثبت نماید حال اگر مبلغ مهر پایین‌تر از بیست میلیون باشد شورای حل اختلاف و اگر بالاتر باشد دادگاه به این موضوع رسیدگی خواهد کرد.

 

  • زن می‌تواند به‌منظور آن که مرد اموال خود را حین رسیدگی منتقل نکند و به نوعی از پرداخت دینی که بر گردن اوست فرار نکند، در کنار دادخواست مهر درخواستی مبنی بر تأمین خواسته یا همان توقیف اموال به میزان خواسته را به دادگاه ارائه دهد.

 

  • بعد از آن فرایند دادرسی در دادگاه صورت می‌گیرد و دادگاه با بررسی پرونده حکم به پرداخت مهر توسط مرد می‌نماید.
  • بعد از آن که حکم صادر شد مرد موظف به پرداخت مهریه تعیین شده است و در صورت عدم پرداخت زن می‌تواند درخواست به صدور حکم جلب مرد را از دادگاه نماید.

مهریه در طلاق توافقی

در طلاق توافقی که به درخواست زوجین صورت می‌گیرد مهریه به زن تعلق می‌گیرد و مرد نمی‌تواند به‌صرف توافقی بودن از پرداخت آن به زن  سرباز بزند.

در بحث مهریه در طلاق توافقی نیز نوع مهریه با توجه به تعیین  و یا تعیین نشدن آن بر اساس نزدیکی یا عدم نزدیکی مورد محاسبه واقع می‌شود؛ یعنی اگر زن بعد از ارتباط زناشویی از شوهر خود طلاق بگیرد مهر به‌صورت کامل به او تعلق می‌گیرد؛ ولی اگر قبل از ارتباط زناشویی باشد تنها نیمی از آن به او تعلق خواهد گرفت و نسبت به بقیه آن نمی‌تواند ادعایی داشته باشد.

در رابطه با طلاق توافقی که تبعاتی نیز بالطبع از نظر نفقه و مهریه و حضانت نیز دارد توافق طرفین حرف اول را می‌زند به گونه‌ای که در طلاق توافقی زوجین می‌توانند در خصوص مقدار مهر پرداختی، جایگزین نمودن آن با مال باارزش دیگری اعم از خانه، زمین و…تا زمانی که نتیجه آن زیان یک نفر نباشد توافق نمایند و برای اعتبار این توافق باید آن را درج نمایند تا بتوانند به آن استناد نمایند تا در آینده با مشکل روبرو نگردند.

در بحث طلاق توافقی که جز مصادیق آن به شمار می‌رود می‌توانید از یک وکیل مهریه متخصص نیز راهنمایی بگیرید

مدت این نوع طلاق در ایلام حداکثر دوماه است

شرایط طلاق توافقی

به طور خلاصه طلاق توافقی به طلاقی گفته می شود که تمایل زوجین در آن مطرح است. درنتیجه زوجین درباره تمام مسائلی که باید در دادگاه مطرح شود و تصمیم گیری صورت بگیرد به توافق رسیده اند. توافق و امضای زوجین مورد قبول دادگاه است و سوال یا ابهامی از جانب دادگاه نیست.

از جمله مواردی که باید زوجین توافق کنند و به امضا برسد عبارت اند از:

مهریه زن

حضانت فرزندان

نفقه و اجرت المثل

انواع مهریه

مطابق قانون برای مهر انواع متفاوتی در نظر گرفته شده است که به آن‌ها به صورت جامع و مختصر خواهیم پرداخت.

  • مهر المسمی
  • مهرالمثل
  • مهر المتعه

مهر المسمی

یکی از رایج‌ترین انواع مهریه به شمار می‌رود، در واقع مهرالمسمی مهری است که در آن زوجین در خصوص مقدار آن توافق کرده‌اند و میزان آن در عقدنامه درج گشته است.

در تعیین مهرالمسمی مواردی باید رعایت شود و صرف این رعایت تنها در حدودی باید باشد که شرایط صحت عقد رعایت شود و ضمن آن طرفین می‌توانند توافقاتی در این خصوص داشته باشند.

در این خصوص ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی گفته است که تعیین مهریه بر اساس رضایت و توافق زوجین صورت می‌گیرد.

نکات در خصوص مهر المسمی

مهرالمسمی باید حتماً مالیت داشته باشد و منظور از مالیت آن است که آن چیزی که به‌عنوان مهر تعیین می‌شود ارزش مادی داشته باشد مانند: خانه، ماشین و…

در خصوص دریافت مهر المسمی اگر زوجین با یکدیگر ارتباط زناشویی داشته باشند و بعد از ارتباط زناشویی زن حق خود را بخواهد تمامی مهر به او تعلق می‌گیرد، چنانچه قبل از ارتباط زناشویی درخواست نماید زوجه تنها مستحق نیمی از دریافت مهر خواهد بود.

همچنین مهرالمسمی باید معین و مشخص باشد؛ یعنی در تعیین مهر نمی‌توان دو چیز را به صورت غیرمعین تعیین کرد و گفت یکی از این دو ماشین به‌عنوان مهر باشد و حتماً باید مقدار مهر و نوع آن مشخص باشد.

مهرالمثل

نوع دیگری از مهریه در قانون ما مهرالمثل است، مهر المثل زمانی مطرح می‌گردد که مهریه توسط زوجین معین نشده باشد؛ عدم تعیین می‌تواند به دلایل متفاوتی رخ‌داده باشد که از دلایل آن می‌توانیم به عدم توافق ضمن عقد نکاح توسط زوجین اشاره نماییم یا این که آن چیزی را که به‌عنوان مهریه مشخص کرده‌اند به دلایلی نظیر عدم مشروعیت و یا عدم ارزش مالی مخالف شرایط صحت عقد باشد و به‌نوعی در حکم عدم تعیین مهر باشد.

در تعیین میزان مهر المثل و نحوه دریافت آن به شما توصیه می‌نماییم که با یک وکیل مهریه مشاوره داشته باشید تا با محاسبه دقیق و درست وکیل مهریه بتواند به شما کمک نماید.

 نکات در خصوص مهرالمثل

درست است که تعیین مهر در عقد نکاح ضرورتی ندارد؛ ولی در این خصوص باید این را بدانیم که بعد از انجام رابطه زناشویی زن مستحق دریافت مهر می‌گردد که به اصطلاح به آن مهر المثل می‌گویند.

ماده ۱۱۰۰ قانون مدنی بیان می‌دارد که در صورت مجهول بودن مهرالمسمی، عدم مالیت و متعلق به غیر بودن مال مورد توافق، زوجه در مورد اول و دوم مستحق مهر المثل و در خصوص مورد سوم مستحق مثل یا قیمت آن مال متعلق به غیر خواهد بود مگر آن که صاحب‌مال آن را تنفیذ نماید.

در محاسبه مهرالمثل شرایط زنانی که مانند زوجه هستند را از حیث شرایط خانوادگی و اقتصادی در نظر می‌گیرند و مهرالمثل تعیین می‌کنند.

مهر المتعه

نوع دیگری از مهریه در قانون است که در آن زوجین به هنگام انعقاد عقد نکاح میزان آن را مشخص نکرده‌اند و بعد از انعقاد عقد و قبل از ارتباط زناشویی مرد درخواست طلاق می‌دهد، در اینجا به زوجه مهریه از نوع متعه تعلق خواهد گرفت، در این جا تعیین مهریه با توجه به شرایط مالی مرد صورت می‌گیرد و مرد ملزم به پرداخت مهریه تعیین خواهد بود.

قانون مدنی در دو ماده ۱۰۹۳ و ۱۰۹۴ به مهرالمتعه اشاره کرده است و گفته است که هرگاه مهر در عقد ذکر نشده باشد و شوهر پیش از نزدیکی با زن درخواست طلاق داشته باشد زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود و اگر بعد از نزدیکی طلاق دهد مستحق مهرالمتعه می‌گردد. ماده ۱۰۹۴ قانون مدنی نیز گفته است که برای تعیین مهرالمتعه حال مرد از حیث غنا و فقر ملاحظه می‌شود.

بهترین کار این است که در خصوص نحوه دریافت و تعیین میزان مهر المتعه با وکیل مهریه متخصص مشاوره داشته باشید.

انواع مهریه از لحاظ زمان مطالبه

از لحاظ زمان مطالبه به دو قسمت تقسیم می‌شود که کوتاه و جامع به شما توضیح خواهیم داد:

  • در عندالاستطاعه اثبات آن که مرد از نظر مالی دارای توان مالی است بر عهده زن می‌باشد. زن برای گرفتن مهر ابتدا باید استطاعت مالی مرد را با ادله موثق و درست اثبات کند؛ یعنی بار اثباتی دارا بودن مرد به عهده زن است که در این حالت حق حبس نیز مورد خدشه واقع می‌گردد و عملاً در این نوع اعمال حق حبس دشوار می‌گردد.

 

  • در عندالمطالبه زن می‌تواند مرد را نیز حبس کند. به‌محض مطالبه زن بر ذمه شوهر قرار می‌گیرد و زن به راحتی دارای حق حبس می‌باشد و بار اثباتی عدم تمکن مالی مرد بر عهده خود اوست.

مطابق ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زن این اختیار را دارد تا زمانی که مهر به او داده نشده است از تمکین عام و خاص در مقابل شوهر خود امتناع نماید به‌شرط این که مهریه او حال یعنی عندالمطالبه باشد و این عدم تمکین مانع از پرداخت نفقه توسط مرد نمی‌شود مگر آن که  به شکل عندالاستطاعه باشد .

در واقع زن می‌تواند به واسطه حقی که قانون مدنی به او داده است تا ایفای تعهد همسر خود در صورتی که مهریه مدت‌دار (عندالاستطاعه) نباشد از حق حبس استفاده نماید و اگر مهر مدت‌دار باشد و از شوهر خود تمکین نکند نفقه‌ای در این راستا به او تعلق نمی‌گیرد.

از دیگر مسائلی که در مورد مهر سؤال عامه افراد است مهریه زن پس از فوت همسر است و اینکه آیا در صورت باکره بودن مهریه نصف می‌شود یا خیر؟

همان‌طور که می‌دانید زن پس از فوت همسر مستحق دریافت تمام مهر از ماترک متوفی می‌گردد و در این مورد بر خلاف طلاق، باکره بودن زن باعث تنصیف مهر نمی‌گردد و زن در این حالت مستحق دریافت تمام آن است. در تمام موارد وکیل مهریه می‌تواند با آگاهی از این قوانین بهترین اقدام را در جهت رسیدن به حقوق مسلم موکل خود  انجام دهد.

 

سهم الارث شوهر بابت مهریهنحوه مطالبه مهریه زن پس از فوت شوهر - توقیف سهم الارث شوهر بابت مهریه+نحوه مطالبه مهریه زن پس از فوت شوهر

شرایط عدم تعلق مهریه به زن

مطابق قانون مدنی زن مالک مهر می‌باشد و هرگونه تصرفی بخواهد می‌تواند در آن داشته باشد؛ ولی با این حال قانون مدنی مواردی را پیش‌بینی نموده است که در آن مهر به زن تعلق نمی‌گیرد و مرد می‌تواند از پرداخت آن استنکاف ورزد. در این خصوص مشاوره گرفتن از وکیل مهریه بهترین تصمیم برای شما در مقام کسی که از او درخواست مهر شده است به جهت آن که وکیل مهریه با آگاهی از قوانین می‌تواند شما را برای اثبات آن که نباید مهری پرداخت کنید به‌خوبی یاری نماید.

حال در این جا با توجه به مواد قانون مدنی مواردی را که در آن به زن مهر تعلق نمی‌گیرد و وکیل مهریه نسبت به آن‌ها تبحر دارد را به شما بیان می‌داریم .

  • ماده ۱۱۰۱ قانون مدنیبیان داشته است که هرگاه قبل از نزدیکی به جهتی فسخ صورت بگیرد زن حق دریافت مهریه ندارد مگر آن که علت فسخ به جهت عنن باشد در این صورت زن مستحق دریافت نیمی از آن خواهد بود.
  • ماده ۱۰۹۲ قانون مدنی بیان داشته است که هرگاه شوهر قبل از ارتباط زناشویی، زن خود را طلاق بدهد زن مستحق نیمی از مهریه خواهد بود و اگر شوهر قبل از نزدیکی تمام آن را پرداخت کرده باشد، این حق را دارد که مازاد آن را استرداد نماید.
  • ماده ۱۰۸۸ قانون مدنیگفته است که اگر قبل از تعیین مهریه مرد فوت نماید زن مستحق هیچ مهری از جانب شوهر خود نخواهد بود؛ یعنی از محل ارث نمی‌توان مهری دریافت کرد.
  • ماده ۱۰۹۸ قانون مدنی گفته است که در صورتی که عقد نکاح انجام شده از ابتدا باطل بوده باشد و نزدیکی صورت نگرفته باشد زن حق دریافت مهریه ندارد و اگر مرد نیز مهر را داده باشد می‌تواند آن را از زوجه دریافت نماید.

 

نکات روند دریافت مهریه در قانون

در خصوص آن که برای گرفتن مهر بهتر است به اجرای ثبت مراجعه شود یا دادگاه خانواده تفاوت نظرات زیادی وجود دارد که ما در این جا نکاتی را به شما عرض می‌نماییم تا با دید بازتری در این خصوص اقدام نمایید:

  • محاسبه مهر از طریق اداره ثبت سبب می‌شود که اگر قیمت سکه در طول زمان افزایش پیدا کرد برای اداره ثبت این موضوع اهمیتی نداشته باشد و قیمت سکه تنها در زمان درخواست ملاک خواهد بود؛ ولی در دادگاه به این صورت نیست و قیمت سکه به نرخ روز حساب می‌شود.

 

  • درخواست مهر اگر از طریق اداره ثبت باشد زوجه نمی‌تواند درخواست بازداشت شوهرش را بدهد؛ ولی درخواست مهر از طریق دادگاه این مانع را ندارد.
  • در درخواست مهر به شیوه مراجعه به اداره ثبت هزینه زوجه کمتر خواهد بود؛ ولی در دادگاه بنا به شرایطی مبلغ بیشتری باید هزینه شود.

 

  • در دادخواست مهر از طریق اجرای ثبت به قطع نه ولی احتمالا روند سریع تری به نسبت روش درخواست مهر از طریق دادگاه دارد علت آن هم می تواند حجم بالای پرونده هایی باشد که در دادگاه مورد رسیدگی واقع می شود.

هزینه وکیل مهریه چقدر است؟

تعیین هزینه ی وکیل مهریه  مطابق شرایطی تعیین می‌شود و در تعیین میزان این حق‌الوکاله قانون و تعرفه قطعی وجود ندارد ولی در حالت عرفی ده درصد مهریه به عنوان حق الوکاله مشخص می شود؛ به این معنا که وکیل و موکل می‌توانند با توافق یکدیگر مبلغی را به عنوان دستمزد تعیین و مشخص گردانند چرا که مهریه ماهیت مالی دارد و تعیین میزان حق‌الوکاله وکیل با توجه به میزان و نوع مهریه تعیین خواهد شد.

از جمله دلایلی که بر میزان هزینه وکیل مهریه تأثیر می‌گذارد می‌توانیم به نوع مهریه اشاره نماییم به این حالت که از آن جایی که مهریه انواع متعددی دارد و به صورت جامع و کوتاه به آن اشاره نمودیم میزان دستمزد وکیل نیز متغیر خواهد بود که از انواع آن می‌توانیم به حالت عندالمطالبه و عندالاستطاعه بودن آن و تعیین شدن یا نشدن مهریه به هنگام عقد نکاح اشاره نماییم.

مزایای مشاوره با وکیل مهریه کانون وکلای دادگستری

مشاوره گرفتن از وکیل مهریه متخصص  که وکیل پایه یک دادگستری می‌باشد به جهاتی ویژه برای شما حسن دارد و وکیل مهریه هم در نوع  عندالمطالبه و هم عندالاستطاعه می‌تواند حقوق زن را بگیرد؛ از این رو با حضور و دریافت مشاوره با وکیل مهریه می‌توانید از این مزایا بهره‌مند گردید که از جمله آن‌ها می‌توانیم به مواردی اشاره نماییم:

  • وکیل مهریه می‌تواند در کم‌ترین زمان ممکن مهریه را دریافت نماید .
  • دریافت مهر توسط وکیل مهریه بدون آن که نیازی به حضور زن در دادگاه باشد.
  • اقدام سریع و به‌موقع وکیل مهریه در خصوص توقیف اموال مرد .
  • گرفتن حکم جلب زوج توسط وکیل مهریه در صورت عدم پرداخت که بازهم نیاز به حضور زن نیست؛ در صورتی که مرد درخواست اعسار نماید، وکیل مهریه با آشنایی که بر قوانین حقوقی ایران دارد می‌تواند دادخواست مرد را رد کند.

اجرت المثل زن در زندگی مشترک

طبق شرع و قانون زن و مرد پس از تشکیل زندگی مشترک، وظایف و تکالیفی در قبال یکدیگر دارند و باید آنها را انجام دهند. وظایف و تکالیف شرعی و قانونی مرد بر خلاف زن متعدد است. مثل ریاست خانواده، پرداخت مهریه، پرداخت نفقه همسر و فرزندان، حفاظت از بقای خانواده و اعضای آن و… ولی زن تنها موظف به تمکین از همسر خود می باشد. معنای تمکین و انواع آن را در ادامه توضیح خواهیم داد.

چیزی که در اینجا اهمیت دارد این است که زن برای هر عملی که غیر از وظیفه شرعی و قانونی خود در خانه شوهر انجام دهد مستحق اجرت است و می تواند تحت شرایطی در قبال هر عملی از جمله کارهای خانه، آشپزی، شیر دادن و نگهداری از فرزندان و… از همسر خود اجرت و بهای کارهای انجام شده را مطالبه کند.

اگر میزان این اجرت از قبل به صراحت در شروط ضمن عقد مشخص نشده باشد، باید توسط کارشناس و با توجه به اوضاع احوال و شان اجتماعی زن، توان مالی مرد، کارهای انجام شده و… محاسبه و مشخص شده و به زن پرداخت شود. البته پرداخت اجرت المثل زن شرایطی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

وظایف زن در زندگی مشترک

زن در زندگی مشترک برخلاف باور عموم وظایف سخت و پیچیده ای ندارد. همیشه این سوال برای زنان پیش می آید که آیا کار کردن در خانه یا نگهداری از فرزندان وظیفه شرعی و قانونی آنها است؟ آیا اگر اینگونه اعمال را در خانه انجام ندهند شوهر می تواند آنها را به انجام کار اجبار نماید؟

باید گفت که کار کردن در خانه، آشپزی، نگهداری و شیر دادن به فرزندان و… نه تنها وظیفه شرعی و قانونی زن نیست بلکه می تواند برای انجام آنها تحت شرایطی از شوهر خود اجرت مطالبه نماید که پیش تر نیز به آن اشاره کردیم.

اما زنان ایرانی با توجه به تقسیم کار سنتی که در زندگی خانوادگی وجود دارد و همچنین عشق به همسر و زندگی مشترک و همچنین شوق در انجام وظایف مادری همواره بدون هیچ  چشم داشتی این اعمال را انجام می دهند.

اما این سوال نیز نباید بی پاسخ بماند. اگر زن در خانواده موظف به انجام هیچ یک از اعمال فوق الذکر نیست، پس در زندگی مشترک چه وظایفی دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که تنها وظیف زن در خانواده و تنها تکلیف شرعی و قانونی او تمکین از شوهر می باشد. تمکین به دو دسته عام و خاص تقسیم می شود.

تمکین عام

تمکین در تعریف حقوقی به معنای اطاعت از مرد در زندگی مشترک  می باشد. این اطاعت در مواردی مثل سکونت در محلی که مرد مشخص می نماید، عدم خروج از منزل بدون اجازه شوهر، حسن معاشرت با شوهر و موارد این چنینی خلاصه می شود و شامل انجام کارهای خانه نمی شود.

تمکین خاص

تمکین خاص در معنای قانونی خود به معنای انجام رابطه زناشویی بین زوجین است. در واقع زن وظیفه دارد همه نیازهای متعارف و ممکن برای زناشویی و برقراری رابطه جنسی را برای شوهر فراهم کند و هرزمان که شوهرش نیاز به رابطه زناشویی داشته باشد خود را آماده نماید.

البته تمکین یک امر مطلق نیست. در مواردی زن می تواند تمکین نکرده و به رابطه زناشویی تن ندهد و این عدم تمکین هم او را از نفقه محروم نمی سازد.

یکی از این موارد استفاده از حق حبس است. طبق ماده ۱۰۸۵که مقرر می دارد « زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده ازایفاء وظایفی که در مقابل شوهردارد امتناع کند مشروط براینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. » زن می تواند تا زمانی که مهر او  به طور کامل پرداخت نشده است از تمکین خودداری نماید.

البته اجازه عدم تمکین در موارد دیگری نیز به زن  داده شده که پرداختن به آن از موضوع بحث ما خارج است.

تفاوت اجرت المثل با نفقه

نفقه همان هزینه های جاری زندگی است که شامل همه نیازهای متعارف زن متناسب با شان و جایگاه اجتماعی او می شود. ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی در تعریف نفقه مقرر می دارد:

« نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض.»

پس تعریف قانونی فوق نشان می دهد که نفقهدر واقع همان هزینه های زندگی جهت رفع نیازهای متعارف زن است.

اما تفاوت اصلی نفقه و اجرت المثل زن در این است که طبق ماده ۱۱۰۶قانون مدنی شوهر در صورت تمکین زن همواره مکلف به پرداخت نفقه می باشد اما در اجرت المثل ایام زوجیت باید حتما کاری توسط زن انجام شود و آن کار به دستور شوهر و بدون قصد تبرع انجام شده باشد.

پرداخت اجرت المثل زن شرایط دیگری هم دارد که در ادامه به تفصیل به آنها خواهیم پرداخت.

زن ناشزه - عدم تمکین (ناشزه بودن زن) و نتیجه‌ عدم تمکین

اجرت المثل ایام زوجیت چیست؟

اجرت المثل ایام زوجیت بنابر تعریفی که پیش تر از واژه اجرت المثل ارائه شد به معنای بها و اجرت تمامی کارهایی است که زن در خانه شوهر انجام داده است. همانطور که قبلا گفتیم تنها وظیفه زن تمکین از شوهر است. پس در قبال هر کاری که غیر از آن در خانه شوهر انجام می دهد تحت شرایطی مستحق دریافت اجرت و پاداش است.

ماده ۳۳۶ قانون مدنی مقرر می دارد :

«هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفاً برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتاً مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر اینکه معلوم شود که قصد تبرع داشته است.»

بنابر ماده فوق هر کسی که به دستور دیگری عملی را انجام دهد که برای آن عمل عرفا دست مزدی پرداخت می شود مستحق دریافت آن دستمزد عرفی خواهد بود. زن هم در زندگی مشترک از این قاعده مستثنی نیست. لذا اگر کاری در خانه شوهر انجام دهد که برای آن عرفا مزد پرداخت می شود، مستحق دریافت این اجرت خواهد بود.

همچنین در بند الف تبصره ۶ ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق که در تاریخ ۲۸ آبان ۱۳۷۱ توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید  مقرر شد که چنانچه شرایط زیر محقق شود زن مستحق دریافت اجرت المثل خواهد بود.

در این ماده واحده مقرر شده است:

«چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا بر عهده وی نبوده، به دستور زوج و با نداشتن قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرت‌المثل کارهای انجام‌شده را محاسبه و به پرداخت آن حکم می‌کند.»

شرایط تعلق اجرت المثل

برای اینکه طبق قانون، اجرت المثلی که به زن تعلق میگیرد باید شرایطی وجود داشته باشد. در صورتی که جمیع این شرایط محقق شود زن مستحق دریافت اجرت المثل خواهد بود. این شرایط عبارت است از:

  • در ضمن عقد شرط نشده باشد

در هر عقد و قراردادی که بین طرفین منعقد می شود طرفین آزاد هستند که شروطی را در ضمن عقد درج نمایند و در صورت توافق بر این شروط ، مکلف به انجام آنها خواهند بود. این شروط ضمن عقد چنانچه خلاف مقتضای ذات عقد نباشند یا شروط غیر شرعی و غیر قانونی نباشند باید اجرا شوند.

یکی از شروطی که توافق در رابطه با آن از نظر قانون اشکالی ندارد، توافق در رابطه با کار در منزل توسط زن است. طرفین در ضمن عقد می توانند شرط کنند که در قبال کلیه کارهایی که زن در خانه انجام می دهد از جمله آشپزی، نظافت، نگهداری از بچه ها و… مستحق دریافت هیچگونه اجرت و پاداشی نباشد و همه این کارها را در خانه به صورت رایگان انجام دهد. در این صورت زن مستحق دریافت این اجرت  نخواهد بود.

یک نوع دیگر از شرط ضمن عقد را هم در رابطه با اجرت المثل زن می توان فرض نمود. مثلا اینکه در ضمن عقد شرط شود که در قبال کلیه کارهایی که زن در خانه شوهر انجام می دهد مستحق دریافت مقداری اجرت مشخص باشد. مثلا می توان گفت که در قبال کلیه کارهایی که زن در خانه انجام می دهد ماهیانه یک میلیون تومان اجرت دریافت نماید.

طبق تعریفی که قبلا به آن اشاره کردیم به این نوع از اجرت، اجرت المسمی گفته می شود زیرا به صراحت در متن قرارداد ذکر شده است. پس در صورت مشخص شدن اجرت المسمی زن دیگر مستحق دریافت اجرت المثل نخواهد بود.

وکیل خانواده در ایلام

  • تبرعی نباشد

طبق ملاکی که ماده ۳۳۶ در خصوص اجرت المثل زن مشخص می نماید شخصی که کاری را انجام می دهد نباید قصد تبرع داشته باشد. به عبارت دیگر اگر شخصی از سر لطف و مهربانی بخواهد کاری را به صورت رایگان برای شخص دیگری انجام دهد مستحق اجرت المثل ایام زوجیت نخواهد بود.

البته از آنجایی که اصولا هیچ شخصی برای دیگری کاری را به رایگان انجام نمی دهد و به بیان حقوقی، انجام هر عملی ظاهر در عدم تبرع دارد، بار اثبات این موضوع بر عهده شوهر می باشد.

به عبارت دیگر باید گفت علی الاصول کلیه کارهایی که زن در خانه شوهر انجام می دهد به نیت تبرع و مجانی نیست و این موضوع را مرد باید برای دادگاه به اثبات برساندکه زن به قصد تبرع کاری را انجام داده است. چنانچه مرد موفق به اثبات قصد تبرع زن در انجام این امور شود مساله اجرت المثل زن منتفی می گردد و زن مستحق اجرت المثل نخواهد بود.

  • کار شرعا به عهده زن نباشد

از شرایطی که در ماده واحده فوق الذکر به آن اشاره شده است این است که کاری که انجام شده است نباید شرعا و قانونا بر عهده زن بوده باشد.

به عبارت دیگر اگر کارهایی که زن در زندگی مشترک انجام می دهد خارج از تکلیف شرعی و قانونی او بوده باشد اصولا مستحق دریافت اجرت المثل ایام زوجیت برای آن عمل خواهد بود.

همانطور که قبلا هم گفتیم وظیفه شرعی و قانونی زن فقط تمکین از شوهر است و زن هیچ وظیفه ای در انجام کارهای منزل و نگهداری از فرزندان ندارد لذا برای انجام آنها می تواند درخواست اجرت نماید.

  • به دستور شوهر باشد

ملاک دیگری که ماده ۳۳۶ در رابطه با استحقاق زن به دریافت اجرت به ما می دهد این است که کلیه کارهایی که زن در زندگی مشترک انجام داده است باید به درخواست و دستور شوهر بوده باشد.

پس چنانچه کاری به دستور و درخواست شوهر انجام نشده باشد به آن زن اجرت المثل تعلق نمی گیرد.

دریافت اجرت المثل پس از فوت همسر

اجرت المثل از حقوق مالی زن می باشد که برای کاری هایی که زن در مدت زندگی مشترک انجام می دهد به کار می رود.

لازم به ذکر است که کارهایی که زن انجام میدهد نباید از وظایف شرعی و قانونی وی باشد تا بتوان از شمول اجرت المثل ایام زوجیت محسوب شود. مطابق ماده ۳۳۶ قانون مدنی: اگر زن کارهای که انجام میدهد از وظایف قانونی او نباشد و به لحاظ عرفی ارزشمند باشد و به قصد تبرع (رایگان) نباشد ، دادگاه رای به پرداخت اجرت المثل زن میدهد. درنتیجه برای دریافت اجرت المثل لازم به درخواست طلاق نمی باشد و زن هرموقع حتی در طول زندگی مشترک میتواند تقاضای اجرت المثل نماید.

حکم به پرداخت اجرت المثل زن در عقد موقت نیز موضوعیت دارد. بنابراین با وجود شرایط فوق الذکر زن پس از فوت همسرش میتواند مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت کند.

  • درخواست طلاق توسط زوج

برای این که زن مستحق اجرت المثل باشد باید طلاق به درخواست مرد صورت بگیرد. یعنی اگر زن خواهان طلاق از شوهر خود باشد مستحق دریافت اجرت المثل نخواهد بود.

  • طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء رفتار زن نباشد

اگر طلاق به درخواست مرد به استناد تخلف زن از وظایف همسری ( عدم تمکین) یا ناشی از سوء اخلاق و رفتار زن باشد زن حق درخواست اجرت المثل را نداشته و دادگاه هم در صورت اثبات این امر نسبت به پرداخت اجرت المثل زن رای صادر نخواهد کرد.

ارکان دعوای اجرت المثل

  • طرح دعوای طلاق

اصولا دعوای مطالبه اجرت المثل ایام زوجیت زمانی مطرح می شود که دادخواست طلاقی در میان باشد. زیرا اصولا تا زمانی که زندگی مشترک در جریان است، زن و شوهر به خاطر اینگونه مسائل بنیان خانوداه را به خطر نمی اندازند. هرچند طرح این دعوا در صورتی که دادخواست طلاق هم داده نشده باشد از نظر قانونی منعی ندارد

ولی به دلیل اینکه این موضوع بسیار نادر و دور از ذهن است بسیاری از اساتید حقوق طرح دعوای طلاق را مقدمه دعوای مطالبه اجرت المثل زن دانسته و حتی برخی آن را از ارکان این دعوا می دانند.

  • طلاق به در خواست زوج

همانطور که قبلا اشاره کردیم طلاق باید به درخواست زوج باشد تا اجرت المثل را بتوان مطالبه نمود و چنانچه زن درخواست طلاق داده باشد مستحق دریافت اجرت المثل نخواهد بود.

 

مراحل دادرسی در دعوای مطالبه اجرت المثل

۱.احراز ارکان و شرایط دعوا

قاضی ابتدا باید شرایط و ارکان دعوا را که در بالا ذکر شد ، احراز نماید. بعد از اینکه تمامی شرایط فوق الذکر توسط قاضی احراز شد یعنی زن مستحق دریافت اجرت المثل است پس قاضی باید وارد مراحل بعدی در رسیدگی به این دعوا شود.

در این مرحله دادگاه می تواند کلیه اعمالی که برای کشف حقیقت ضروری می داند را انجام دهد.

از جمله صدور قرار تحقیق محلی، معاینه محل، احضار و استماع شهادت شهود. در صورتی که قاضی نیاز به استماع شهادت شهود داشته باشد جلسه را تجدید می نماید و شهود را برای جلسه بعدی جهت استماع شهادت آنها احضار خواهد کرد.

۲.ارجاع امر به کارشناس

دادگاه پس از اینکه با استفاده از تمامی روش هایی که می تواند حقیقت را کشف نماید استحقاق زن را به دریافت احرت المثل محرز بداند، قرار ارجاع امر به کارشناس را صادر خواهد نمود. این کار برای این است که در این مرحله مشخص شود میزان اجرت المثل زن چقدر خواهد بود؟

در واقع در این مرحله کارشناس با بررسی جمیع شرایط از جمله اوضاع و احوال زندگی، تعداد فرزندان، شان و جایگاه اجتماعی زن، میزان کار انجام شده توسط زن و… اقدام به مشخص نمودن میزان اجرت المثل برای او خواهد کرد.

در این مرحله کارشناس نظریه کارشناسی را مبنی بر میزان مبلغ اجرت المثل زن صادر و به دادگاه تحویل می دهد.

۳.صدور حکم به پرداخت اجرت المثل

در جلسه بعدی بعد از اینکه نظریه کارشناسی به دست قاضی پرونده می رسد در صورتی که طرفین نسبت به رای کارشناسی و جریان صدور آن اعتراض موثری نداشته باشند قاضی بر مبنای نظر کارشناس اقدام به صدور رای خواهد نمود.

اما درصورتی که اعتراضی به رای کارشناس به دادگاه واصل شود قرار ارجاع امر به هیات کارشناسی جهت بررسی دوباره صادرخواهد شد.

در هر صورت نکته ای که در رابطه با این موضوع لازم است بیان شود این است که پس صدور رای مبنی بر پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت مادامی که شوهر تمامی حق و حقوق زن را در این خصوص پرداخت نکند، دادگاه اقدام به صدور رای طلاق نخواهد نمود.

عوامل موثر در تعیین میزان اجرت المثل

تعیین میزان اجرت المثل زن اصولا توسط کارشناسان رسمی دادگستری انجام می گیرد. هرچند قاضی تکلیفی به پذیرش قطعی نظر کارشناس نداشته و این کار فقط برای کمک به علم قاضی صورت می گیرد اما اصولا قضات از نظریه کارشناسی در این خصوص تبعیت می نمایند.

در تعیین میزان اجرت توسط کارشناس عوامل بسیاری مورد بررسی قرار می گیرد که به عنوان نمونه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

۱.تحصیلات

میزان تحصیلات زن تا حد زیادی بر نظر کارشناس بر تعیین میزان اجرت المثل تاثیر می گذارد. هر قدر سطح تحصیلات زن بالاتر باشد میزان اجرتی که به او تعلق می گیرد بیشتر است.

مثلا اگر از شوهر خود در زمان بیماری پرستاری کرده باشد و برای این عمل مستحق اجرت المثل باشد طبیعی است که میزان حقوقی که به یک پرستار با مدرک فوق لیسانس باید پرداخت شود از میزان دستمزدی که به یک پرستار با مدرک دیپلم پرداخت می شود بیشتر خواهد بود.

۲.شاغل بودن

چنانچه زنی در بیرون از خانه شاغل باشد میزان اجرت المثلی که به او تعلق می گیرد کمتر خواهد بود!

این موضوع یک موضوع کاملا عقلی است. طبق قانون زن کاملا دارای استقلال مالی از شوهر خود است و اگر در بیرون از خانه مشغول کار باشد به هیچ وجه تکلیفی به صرف دستمزد خود در زندگی مشترک ندارد  و تمامی دستمزد متعلق به خود زن می باشد. همچنین باید گفت که شاغل بودن زن و استقلال مالی او به هیچ وجه حق او را بر دریافت نفقه از بین نمی برد.

پس زنی که در بیرون از خانه مشغول به کار می باشد اصولا از زنی که تمام وقت خود را در خانه می گذراند، ساعات کمتری را به کار داخل خانه می پردازد. از آنجایی که اجرت المثل زن به کارهایی که به دستور شوهر و در خانه انجام می دهد تعلق می گیرد طبیعی است که به زن خانه دار اجرت بیشتری تعلق بگیرد.

وکیل ایلام

۳.تعداد فرزندان

هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد درگیری ها و کارهای مادر هم بیشتر  می شود.

آماده کردن آنها، رسیدگی به درس و مدرسه بچه ها، بردن آنها به مدرسه، آماده کردن غذا و لباس و حتی شیر دادن و نگهداری از آنها در دوره کودکی، همه و همه باعث می شود که میزان کار مادران در خانه با تعداد فرزندان رابطه مستقیمی داشته و هرچه تعداد آنها بیشتر باشد میزان کار مادر بیشتر بوده و تبع آن میزان اجرت هم بیشتر می شود.

۴.سال های زندگی مشترک

هرچه مدت بیشتری از زندگی مشترک گذشته باشد میزان کارهایی که زن در جریان زندگی مشترک انجام داده هم بیشتر است پس میزان اجرتی هم که به او تعلق می گیرد باید بیشتر باشد.

۵.شان اجتماعی زن

شان و جایگاه اجتماعی زن چه قبل از ازدواج و چه بعد از ازدواج از عوامل مهم و تاثیر گذار در تعیین میزان اجرت المثل زن است. مثلا زنی که قبل از ازدواج در یک خانواده متمول و ثروتمند بزرگ شده است نسبت به زنی که در یک خانواده معمولی یا فقیر رشد کرده است از میزان اجرت بیشتری برخوردار می شود زیرا میزان اجرت باید با اوضاع و احوال زن تناسب داشته باشد.

یا مثلا زنی که در یک شغل بسیار خوب و با مرتبه ای مثل مدیر عامل یک شرکت مشغول به کار می باشد باید نسبت به زنی که صرفا خانه دار است اجرت بیشتری دریافت نماید. زیرا میزان حقوقی که این زن به ازای هر ساعت کاری در آن شرکت کسب می کند بسیار بیشتر از یک زن خانه دار یا یک کارمند عادی است، پس اجرتی هم که در قبال کار در خانه به او تعلق می گیرد باید با اوضاع و احوال او تناسب داشته باشد.

سوالات متداول وکیل مهریه کانون وکلای دادگستری

اگر قبل از انجام رابطه زناشویی زوجین تصمیم به طلاق بگیرند به زن مهریه‌ای تعلق نمی‌گیرد؟

اگر مهریه به‌صورت مهر المسمی تعیین شده باشد و قبل از رابطه زناشویی از هم جدا شوند نصف مهریه به زن تعلق می‌گیرد.

درخواست مهریه  از طریق ارائه دادخواست به دادگاه صورت می‌گیرد؟

خیر امروزه برای درخواست مهریه باید ابتدا به دفتری که در آن ثبت نکاح انجام شده، مراجعه و از آن جا درخواست صدور اجرائیه مهریه نمود و بعد از ثبت درخواست اداره ثبت‌اسناد اموال مرد را توقیف می‌نماید تا مرد مهریه زن را پرداخت نماید.

چه زمانی زن می‌تواند برای گرفتن مهریه از طریق دادگاه اقدام نماید؟

برای درخواست مهریه اگر زن از طریق اجرائیه ثبت به نتیجه نرسید از طریق دادگاه می‌تواند در خصوص مهریه تعیین تکلیف نماید.

مهریه می‌تواند هم عندالمطالبه هم عندالاستطاعه باشد؟

بله در سند نکاحیه قید این که مقداری از مهریه عندالمطالبه و مقداری از آن عندالاستطاعه باشد بدون مانع است و در صورت عند الطالبه بودن مرد باید مهریه را بدون هیچ قید و شرطی پرداخت کند و اگر عند الاستطاعه باشد مرد در صورت داشتن تمکن مالی باید مهریه را پرداخت کند در غیر این صورت ملزم به پرداخت نیست.

امکان مطالبه مهریه بعد از بخشیدن آن به مرد وجود دارد؟

اگر زن مهریه خود را در دفتر اسناد رسمی و ذیل یک  سند اقرار یا سند ابرا بخشیده باشد نمی‌تواند درخواست گرفتن مهریه خود را داشته باشد مگر این که مهریه را به جهت طلاق خلعی یا مبارات بخشیده باشد که در این صورت در دوره عده می‌تواند به مهریه خود رجوع نماید.

بعد از فوت مرد تکلیف مهریه زن چه می‌شود؟

زن می‌تواند از ماترک مرد مهریه خود را دریافت نماید و هیچ مانع قانونی در این برابر این حق وجود ندارد.

در تعیین مهریه محدودیتی طبق قانون وجود ندارد؟

مهریه باید دارای ارزش مالی باشد و در کنار آن معین و مشروع باشد در غیر این صورت مهریه تعیین شده باطل خواهد بود.

محاسبه مهریه چگونه صورت می‌گیرد؟

اگر مهریه وجه نقد باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تأدیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی تعیین می‌گردد و اگر مهریه سکه باشد مطابق با قیمت روز حساب می‌شود.

اگر زوجه دادخواست مطالبه مهریه تقدیم کند، زوج چه زمانی می تواند دادخواست اعسار تقدیم کند؟

زوج بعد از صدور حکم قطعی مبنی بر الزام مرد به پرداخت مهر، می تواند دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به را بدهد.

اگر زوجه مطالبه مهریه کند و در همین حین زوج بر اثر تصادف فوت کند و دیه به او تعلق بگیرد، آیا زوجه می تواند مهریه را از دیه اخذ کند؟

دیه جزء ماترک متوفی است و زوجه می تواند مهریه خود را از دیه وصول نماید.